Hoeveel schade kan een slechte afwatering veroorzaken?

Kamp je regelmatig met wateroverlast in je tuin? Wateroverlast heeft meerdere oorzaken en in de eerste plaats door een slechte afwatering komen. Dat zorgt voor heel wat problemen vooral aan het houtwerk in je tuin en rondom je woning. Maar hoe kun je best voorkomen?

 

Slechte afwatering herkennen

Een slechte afwatering laat zich makkelijk herkennen aan:

 

  • Een opvallend natte tuin
  • Na iedere regenbui staat je tuin onder water
  • Kale plekken in je gazon
  • Hout op dak of terras is aangetast door water
  • Tuinpaden en opritten verzakken
  • Je groenteoogst mislukt
  • Bloemen, planten of struiken bloeien of groeien niet

 

Oorzaken slechte afwatering

De belangrijkste oorzaak van wateroverlast in je tuin is een slechte ondergrond en het ontbreken van een goede waterafvoer of drainage. Meestal is de bodem tot op één meter diepte te hard waardoor die geen druppel water doorlaat en het water in je tuin blijft staan. Is dit bij jou het geval? Dan heb je bij het inrichten van je tuin wellicht niet gedacht aan het plaatsen van een goede drainage.

 

Slechte of geen afwatering tast je tuinhuis, pergola en zelfs je woning aan

Veel regen zorgt voor veel regenwater overlast. Water heeft invloed op de kwaliteit van hout, zowel in de tuin als op je terras en rondom je woning. Het tast alle houtwerk aan. Als je er niets aan doet zal het rotten en zullen er zich schadelijke schimmels vormen. Drainage is een extra investering dat je zeker terugverdient omdat je met een goed afwateringssysteem dure herstellingen voorkomt.

 

Kale plekken in je gazon

Merk je steeds meer kale plekken in je gazon? Gazon is extreem gevoelig voor onze weersomstandigheden en zeker voor te veel vocht. Een regelmatig onderhoud is nodig voor een mooi groen en een egaal grastapijt. Bij te veel water zal de bovenste laag van het gazon verstikken en afsterven. Zo ontstaan schadelijke bacteriën en steeds meer kale plekken in je gazon. Zorg dus niet alleen voor een goede bemesting maar zeker ook voor een degelijke afwatering.

 

Groene aanslag op hout en beton

Op vochtige ondergrond voelen algen zich thuis. Te veel water zorgt tegelijk voor een ontsierende groene aanslag op beton en hout zoals op je houten thuishuis, pergola, terras of balkon maar ook op de bestrating van je tuinpaden en van je oprit.

 

Tuinpaden en oprit verzakken

Tuinpaden, opritten, tuinpadden, terrassen en balkons verzakken bij te veel en stilstaand water. Het water spoelt het zand weg, waardoor verzakkingen ontstaan. Door een goed waterafvoer- of drainagesysteem kun je dit probleem oplossen. Je kunt daarbij het overtollige water opvangen en bijvoorbeeld gebruiken voor het gieten van groenten, bloemen en planten in je tuin of voor het schoonmaken van tegels. Alle drainage tuin informatie vind je makkelijk online.